Στο πλαίσιο του έργου μας, κάθε εταίρος διοργάνωσε μια εκδήλωση στη χώρα του. Στην εκδήλωση αυτή προσκλήθηκαν διάφορα άτομα που μπορεί να ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν τα αποτελέσματα του έργου μας. Οι εκδηλώσεις ήταν συνέδρια για να γιορτάσουν τα επιτεύγματα του έργου και να μοιραστούν τα αποτελέσματα μεταξύ των εργαζομένων στη νεολαία, των ηγετών, των εκπαιδευτών, των δημιουργικών επαγγελματιών και των επίδοξων επιχειρηματιών, των ΜΚΟ, των εκπροσώπων της βιομηχανίας CSS, των εκπροσώπων της κοινότητας και των δημόσιων υπηρεσιών.
Παρακάτω θα βρείτε περιγραφές των συγκεκριμένων εκδηλώσεων σε κάθε χώρα.
Γαλλία:
Η εκδήλωση στη Γαλλία πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου στη βιβλιοθήκη mutlimedia στο Biarritz. Η ημέρα ξεκίνησε με ένα απόγευμα δοκιμών στα online δωμάτια απόδρασης CO-ART. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν την έκθεση τέχνης επαυξημένης πραγματικότητας, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά για την εκδήλωση. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου CO-ART και να συζητηθεί ευρύτερα το νόημα της διερεύνησης ψηφιακών καινοτομιών στον τομέα των τεχνών και του πολιτισμού, όπως τα εργαλεία πληροφόρησης για την εκμάθηση καλλιτεχνών, αλλά και η επαυξημένη πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη ή η ΝΤΠ. Μετά τη δοκιμαστική συνεδρία, η ANTIC και ένας συμμετέχων της LTTA διοργάνωσαν μια δημόσια παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε στη Ρίγα της Λετονίας τον Ιούλιο του 2022, σχετικά με την πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης CO-ART και το πρόγραμμα κατάρτισης και τον αντίκτυπό τους. Την παρουσίαση αυτή ακολούθησε συνέδριο με θέμα τις νέες εφαρμογές των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα των τεχνών και τις δυνατότητες χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης και της NFT με βιώσιμο τρόπο, με 4 ομιλητές από τον ψηφιακό και πολιτιστικό τομέα. Στη συνέχεια, η συζήτηση συνεχίστηκε σε πιο ανεπίσημη μορφή στο καλλιτεχνικό μπαρ, όπου η ANTIC διοργάνωσε κοκτέιλ πάρτι στο τέλος της εκδήλωσης. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 36 συμμετέχοντες.
Πολωνία:
Η εκδήλωση στην Πολωνία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου και είχε ως στόχο την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου. Την εκδήλωση παρακολούθησαν 30 άτομα με λιγότερες ευκαιρίες, τα οποία προέρχονταν όλοι από αγροτικές περιοχές της Πολωνίας, ιδίως από τα περίχωρα της πόλης όπου βρίσκεται ο Πολωνός εταίρος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε ένα κοινοτικό κέντρο που βρίσκεται στην Częstochowa. Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή στο έργο, τονίζοντας τους σκοπούς και τους στόχους του. Παρουσιάστηκαν όλα τα αποτελέσματα του έργου. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε μικρές ομάδες και τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τα διαδικτυακά δωμάτια απόδρασης που ανέπτυξε η ομάδα του έργου.
Μετά την εμπειρία των διαδικτυακών Escape rooms, οι συμμετέχοντες συμμετείχαν σε μια συζήτηση σχετικά με τις δεξιότητες, τις προκλήσεις και τις γνώσεις που προσέφεραν αυτά τα δωμάτια απόδρασης. Μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις γνώσεις τους μεταξύ τους και με εκπροσώπους του οργανισμού, τονίζοντας τις δεξιότητες και τις ικανότητες που σχεδίαζαν να αποκτήσουν χάρη σε αυτά τα εργαλεία.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συνεδρία ανατροφοδότησης, όπου οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τις απόψεις και τις προτάσεις τους σχετικά με το έργο. Υποστήριξαν την καινοτόμο προσέγγιση του έργου στη μη τυπική εκπαίδευση, τη συμμετοχικότητα των διαδικτυακών δωματίων απόδρασης και την ευκαιρία να μάθουν νέες δεξιότητες με διασκεδαστικό και ελκυστικό τρόπο.
Ισπανία:
Η εκδήλωση στην Ισπανία πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου στο Colegio Montessori της Σαραγόσα.
Ομάδες-στόχοι, όπως νέοι φοιτητές τέχνης, εργαζόμενοι στοομ τομέα της νεολαίας και εκπαιδευτές ελεύθερων επαγγελματιών, παρακολούθησαν μια εκδήλωση στην οποία συζητήθηκαν οι ψηφιακές δεξιότητες και οι κοινωνικές δεξιότητες του 21ου αιώνα. Οι δεξιότητες αυτές προσαρμόστηκαν στο καλλιτεχνικό θέμα μέσω της διάδοσης του έργου CO-ART και των Escape rooms.
Στο τέλος της εκδήλωσης, ορισμένοι νέοι καλλιτέχνες έδωσαν παράσταση για να απελευθερώσουν τη δημιουργικότητά τους.
Ελλάδα:
Η ενημερωτική εκδήλωση στην Ελλάδα διεξήχθη στις 24 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στην πόλη της Λάρισας.
Παρόντες ήταν 30 φοιτητές στους τομείς των Τεχνών και της Επιχειρηματικότητας μαζί με εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας, καθηγητές και εκπαιδευτές.
Έγινε μια παρουσίαση που εισήγαγε το έργο CO-ART στο κοινό, εξηγώντας όλη τη διαδικασία ανάπτυξης του υλικού και δίνοντας μια πρώτη γεύση από τα διαδραστικά διαδικτυακά δωμάτια απόδρασης. Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την πρακτική εξέταση των 24 διαδικτυακών δωματίων διαφυγής από τους συμμετέχοντες. Μια αίθουσα με υπολογιστές διατέθηκε από το Πανεπιστήμιο και οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν, να αξιολογήσουν και να “αποδράσουν” από τα σχεδιασμένα Escape rooms.
Ακολούθησε συζήτηση με ανταλλαγή σχολίων, παρατηρήσεων και προτάσεων. Η γενική αντίληψη ήταν θετική, χαρακτηρίζοντας τα διαδικτυακά δωμάτια απόδρασης ενδιαφέροντα και δημιουργικά και θεωρώντας τα ως μια επιτυχημένη μέθοδο διδασκαλίας.
Κύπρος:
Μέσω της εκδήλωσης, η Synthesis είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τα κύρια αποτελέσματα του έργου και να εξηγήσει την αξία τους καθώς και τους στόχους τους. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στα διαδικτυακά δωμάτια απόδρασης με τους μαθητές να καλούνται να εγγραφούν και να δοκιμάσουν μερικές προκλήσεις κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης
Οι ομάδες-στόχοι ήταν φοιτητές πανεπιστημίων με ενδιαφέρον για την καλλιτεχνική επιχειρηματικότητα αλλά και την επιχειρηματικότητα γενικότερα.
Η συνολική ανατροφοδότηση ήταν πολύ θετική με τους φοιτητές να τονίζουν τα οφέλη της εφαρμογής μεθόδων παιχνιδοποίησης στη μάθηση και την κατάρτιση. Επιπλέον, οι φοιτητές αξιολόγησαν το γεγονός ότι είχαν την ευκαιρία να μάθουν με τον δικό τους ρυθμό, χώρο και χρόνο. Μέσω της συζήτησης οι μαθητές εξέφρασαν επίσης το ενδιαφέρον τους για μελλοντικά εργαστήρια σχετικά με το πώς μπορεί να εφαρμοστεί η βιώσιμη τέχνη και αν η βιωσιμότητα μπορεί να ωφελήσει ή να εμποδίσει τους επιχειρηματίες τέχνης.
Όπως αναφερόταν στην αρχική πρόταση, η εκδήλωση θα έπρεπε να περιλαμβάνει 40 συμμετέχοντες και 10 διεθνείς συμμετέχοντες και αυτό επιτεύχθηκε. Ωστόσο, δεν είχαμε τη συγκατάθεση για ζωντανή μετάδοση και έτσι ήταν αδύνατο να το πραγματοποιήσουμε. Αντ’ αυτού, ετοιμάσαμε ένα σύντομο και εντυπωσιακό βίντεο για την εκδήλωση, διάρκειας περίπου 3 λεπτών, προκειμένου να προωθήσουμε την εκδήλωση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. (https://www.facebook.com/synthesis.cyprus/videos/669357148293548)